maandag 30 juli 2007

Afscheid

Zaterdagavond is de Farewell Party, deze keer in het vertrouwde restaurant Pod Dziupla. De laatste voorraden wijn en de restjes sterke drank staan gereed. Er wordt uitgebreid gedanst - deze keer eens op de door de deelnemers meegebrachte muziek-cd's. Het is zo gezellig dat de eigenaar regelmatig ongenode gasten buiten moet zien te houden.

Om 2:30 vertrekken de Bulgaren. Zij rijden 's-nachts naar Warschau om daar om half elf het vliegtuig te halen. Het is inmiddels zo donker - ook in de geest - dat van dat afscheid geen foto's en slechts vage indrukken overbleven.

Al na een paar uur slaap klinkt het reveil voor de rest: Litouwers, Polen, Duitsers en Nederlanders vertrekken om 8:30 per bus naar Poznan. Daar stappen DE en NL op de trein; PL en LT rijden door naar Warschau. Voor de Litouwers is er dan nog een lange busreis naar Vilnius; zij zullen er pas maandagmorgen rond 9 uur aankomen.

Duitsers en Nederlanders hebben in Berlijn - in het gloednieuwe Berlin Hauptbahnhof een overstap van zo'n 3 uur. Hans en Jan lopen na de lunch de stad in: een wandelingetje langs Reichstag, de nieuwe Kanselei, een stukje Unter der Linden, en de Brandenburger Tor. Er is hier veel veranderd door al die nieuwbouw.

De Hannoverianen hebben een andere trein dan de Nederlanders. Afscheid nemen op het perron dus. De trein naar Deventer is tamelijk rustig. Je vermaakt je wat met het opeten van de restanten koek en drop van de internationale avond, gemijmer, en anders maar met het bekijken van de duizenden fotoos die op een DVD verzameld zijn. Dat wordt nog schiften! Precie sop tijd zijn we in Deventer... Nu de echte vakantie in?

De Workshops

We zouden het bijna vergeten: uiteindelijk is een aantal workshops doorgegaan (na de promotie op de eerste dag volgt vrije inschrijving waarbij er enkele kunnen afvallen wegens te weinig belangstelling) en afgesloten met een presentatie in de slotbijeenkomst van het seminar.

Hieronder enkele illustraties van workshops die zijn doorgegaan (er is een stukje van de titel- en van de conclusieslide gecombineerd):

Van de workshops die niet zijn doorgegaan volgt alleen de titelslide:

Dat was het dan.

De laatste dag

Er zijn werkgroepen die nog wel moeten afmaken voor de einspresentaties vanmiddag, maar eigenlijk vindt iedereen ook nog wel tijd voor zwemmen, tennissen, of voor een laatste bezoekje aan de winkels in Jarocin.

De presentatie van de workshopuitkomsten verloopt voorspoedig. Er zijn zowaar enkele discussies, met name over de vraag in hoeverre het thema met web2.0 van doen heeft en/of of wel de juiste opvattingen over web2.0 zijn gehanteerd.


Na de uitreiking van de deelnamecertificaten – met een heel ruime tekst over wat er gedaan is! – zingen Peter en Jan een litanie: om de gastheren en –vrouwen te bedanken en om van iedereen afscheid te nemen.

Hier volgt de tekst:

Łīţăńįą Jarocinskiego - ISSS15 - 2007

Incipit litania departia Jarocinskiego:
studentów w kolegiów,
Obligatsija retornya Niderlandów i Niemcy
Niedziela 29 Lipiec 2007 roku.
O, kochane pani w pane

Peccata wielkiej!

Dariusz - kierownik, Michał - koordinator,
Agnieska, Irmina i Justyna - tłumy idealne,
Marta, Władysław, Gabriela, Patryk
Łukasz, Aneta, Joanna, Mikołaj, Robert,
Jan Sobieski III -

Bardzo Dziękuję!

We tasted all of your good qualities:
Herbata, Chleb, Kotelet, Ryby, Kawa;
And nipped a little bit of
Warka, Tyskie, Lech - piwo nie Wałęsą
Okocim, Żubrówka, Bar pod Młyn –
Smacznego i Na zdrowie

Kto pije, nie myśli!

Plik, Edycja, Widok, Wstaw, Format,
Narzędzia, Pokaz, Okno, Pomoc -
Pracownia Multimedialna
or Bar pod Dziupla

Kto myśli, nie pije!

Szanowni Koledzy, in Pałas Radoliński,
we met and mixed, sang and drinked , and
learned a lot about the Nowa Konseptjia,
Święty Nepomuk, Lech and Czech, Bolesław
and Teofila Działyńska-Szołdrska-Potulicka

UWAGA, Wypadki!

O, kochane vriendinnen en vrienden,
Polak, Holender – dwa bratanki –
Deutschen, Lietuviai i българи –
we love you all-
Partirare Dolorem est:
Tot Ziens – Auf Wiedersehen
Добиждане - Viso Gero!
Bardzo Dziękuję w benedictum totem

Na zdrowie, do widzenia!

Vrijdagavond

De geesten scheiden zich. Studenten gaan voor een deel na het eten naar een amusementscentrum. Daar wordt onder andere bowling gespeeld, gebilliard en geschoten.


De docenten verzamelen zich grotendeels op het terras van Hotel Jarota. Terwijl Jan zich kwijt van de taak om een afscheidslitanie voor te bereiden, legen Duitsers, Bulgaren en Hans de nodige flessen sterke drank en grote glazen bier. Als Jan zich om een uur of tien bij hen voegt zijn ze al ver heen. Gelukkig resteert genoeg om ook hem aan zijn tax te helpen. Het wordt niet echt laat...


zaterdag 28 juli 2007

Verslag Kornic & Biskupin

Vrijdag 27 juli 07

Bezoek kasteel in Kornic


Een gedrocht van een kasteel, drie verschillende stijlen door elkaar heen. binnen in was die wel mooi ingericht. Een van de dingen die ik (hans) leuk mooi vond; de verschillende houten vloeren de daarin gebruikte motieven. Het is ook geen wonder met al die grote omvangrijke bossen in Polen. Een ander opvallend punt van het kasteel vond ik het vele gebruik van symbolen. de verschillende houten tafels is ook iets wat mij bij blijft van het bezoek aan het kasteel.

Verder nog opmerking

We verkennen het gebied rond Poznan uitgebreid, we hebben nu 3 dagtrips gemaakt. We weten, kunnen voelen, dat de wegen nog niet de west Europese maatstaf bezitten. Je moet wel van lange busreizen houden.

Archeologisch museum Biskupin

Van Kornic zijn we met de bus naar Biskupin gereden (anderhalf uur rijden). Voor het museumbezoek hebben we eerst gegeten. Toen we zaten te eten was er weer eens een regenbui. Na het eten was er weer zonneschijn, gelukkig namelijk een deel van het museum was in openlucht.

Het museum zijn we rondgegaan onder begeleiding van een gids. Het museum is opgebouwd rond de vindplaats van de oudste nederzetting van Polen, rond 600 voor de start van de jaartelling. We hebben uitleg over stenen/ijzeren/bronzen/agrarische periode gehad.

Daarna zijn we naar het buiten deel van het museum gegaan, gelukkig was het weer droog.

De eerste/oudste nederzetting was alleen maar opgebouwd met hout en klei en/of leem. Ze hadden een deel van de gevonden nederzetting gereconstrueerd. Aangezien de nederzetting alleen maar uit hout is opgebouwd waren er ook vele houten bijproducten voor de toeristen.

donderdag 26 juli 2007

Een tripje Poznan!

De Poolse groep had voor woensdag een tripje Poznan in petto. Het plan was om om 9.30 te vertrekken richting Poznan. Dit werd echter een uur vervroegd naar 8.30. Niet iedereen wist dit en lagen op het moment van het eigenlijke vetrek nog heerlijk in hun bedjes uit te rusten. Iemand is ze wakker gaan maken, waardoor we toch nog voltallig vertrokken zijn. Met één persoon meer zelfs, Hans. Hij had namelijk de docentenbus bij het hotel gemist en is snel naar ons toegekomen om nog met de studentenbus mee te kunnen.

Eenmaal in Poznan aangekomen hebben we een tour gehad door een gids. Deze tour ging onder andere over het verleden van Poznan en de symbolen hiervan.We hebben het gemeentehuis, een aantal fonteinen en een kerk bekeken. Een van de opvallende dingen was onder andere ook een "vloedsteen". Hierop stond dat in 1724 men in Poznan een overstroming heeft gehad waarbij het water tot 6 meter hoog stond.


Het Raadhuis

Ook hebben we om 12.00 de klok bij het gemeentehuis bekeken. Uit deze klok komen om 12.00 twee geiten en vechten met elkaar (mechanisch). Daarna zouden we een uurtje vrije tijd hebben, maar dat is verkort naar een half uurtje. Hierin hebben Eric, Hans en Marjolein de souvenirkraampjes op het oude marktplein bekeken. Jan is aan het eind van het tour nog even rond wezen kijken in het nationale museum en wist niet beter of we zouden om 13.00 vertrekken richting het restaurant. Hans en Michal dachten hieraan toen we al bijna bij het restaurant waren en zijn teruggelopen naar de afgesproken plek. Daar zat Jan op een van de kunstzinnige banken die er op het marktplein stonden.

Opmerkelijk is ergens op de Rynek van Poznan een comic-wandschildering met een paar teksten in het Nederlands:

De lunch hebben we genuttigd in een restaurant " Sphinx". Dit was lekker.
Het bestond uit wortelsalade, slasalade en bietensalade, frietjes, vlees, een broodje en water.
Hierbij waren er ook drie soorten saus: cocktail, tzatziki en salsa.

's middags hadden we vrije tijd om de stad te bekijken en bijvoorbeeld souvenirtjes te kopen.
Samen met Michal zijn Jan, Eric, Hans en Marjolein naar een winkelcentrum geweest. Dit winkelcentrum is gevestigd in een oude brouwerij. Hier hebben Hans en Marjolein een aantal souvenirtjes gekocht. Daarna zijn we richting het marktplein gelopen, waar we weer zouden verzamelen om naar de brouwerij te gaan. Onderweg hebben we ergens een kopje koffie gedronken. Het regende namelijk. Jan is in de tussentijd een kathedraal wezen bekijken.

Om 17.00 zijn we vertrokken daar de brouwerij van Lech. Hier hebben we een rondleiding gehad door de brouwerij. Het gehele proces van het maken van bier is ter sprake gekomen. Hierna hebben we ook een biertje kunnen proeven en eventueel een souvernirtje kunnen kopen in de winkel van de brouwerij.
Na het brouwerij bezoek zijn we terug naar Jarocin gegaan, waar we meteen aan het diner zijn gegaan (20.00). Vrij vlug na het diner zijn we naar de pub ,stary mlyn, gegaan. Een andere pub dan op maandag. Vandaag was er namelijk ook ruimte om te dansen. Wat we ook een groot deel van de avond gedaan hebben. Verder was een van de Litouwse jongens, Mantas, jarig. Dit hebben we ook gevierd.


Mantas krijgt zijn taart van Laima

International Evening

De bedoeling is dat alle deelnemende landen iets van hun eigen cultuur laten zien. Drankjes, hapjes, en vooral bijzondere combinaties, en verder ook zang en dans.

Eric licht de tafel toe.

De laatste rangschikkingen.

Elke tafel wordt even toegelicht, en dan proeven, proeven, proeven. dat is een hele toer omdat elk land zo zijn eigen sterke drankt meebrengt, en in Oost-Europa zijn die dikwijls veel sterker dan wat wij gewend zijn. Maar ze zijn ook lekker: de Zubrowka uit Polen, de rakia uit Bulgarije en de Suktinis uit Litouwen. De Duitsers hebben gelukkig weer hun Schmalzbrot bij zich: brood met spekvet en gebakken uitjes. Samen met wat Bulgaarse kaas, Litouws kummelbrood en Poolse augurken kan men dan toch wel wat aan.

Dan gaat elk land zichzelf presenteren met een korte show. Bulgarije doet het met een quiz over hun land, Duitsland voert een voettocht van zuid naar noord met allerlei ontmoetingen op (het eindigt met het bekende lied An der Nordseekueste), Litouwen heeft een avondje zappen langs de nationale televisie uitgebeeld - heel erg geslaagd, vond ik - Polen beeldt allerlei landelijke bekendheden uit: zanger, skieer, en nog zo al. Onze bijdrage bestond uit gesproken informatie over Nederland afgewisseld met gezongen regels uit het Wilhelmus. We waren bont uitgedost (waar is die foto nou toch?), en we hebben het publiek enkele Nederlandse kinderliedjes geleerd en gezamenlijk Heen en Weer van Drs. P. gezongen.


Hans en Eric staan voor Nederland.

Gezellig, hè!


De Litouwers in hun slotscene.

Er op uit: Gniezno

Gezellig op reis naar de oude koningsstad Gniezno. Het is maar een 70 km maar de chauffeurs doen er dan gemakkelijk tweeeneenhalf uur over - ze weten eigenlijk ook helemaal de weg niet, en een kaart heb ik ze ook nog niet zien raadplegen.


Michal in regenkleding in de bus .

Het regent al die tijd, en flink. We gaan eerst naar het nationale museum waar de geschiedenis van de 10e en 11e eeuwse hoofdstad wordt gedocumenteerd. Het is een modern - jaren '60 - gebouw en de uitstalling is heel aardig - zelfs met teksten in Engels en Duits. We krijgen een multimediale rondleiding in een van de zalen. Het begint in een donkere zaal met een film op de muur met uitleg en dan gaat de uitleg alleen verder en wordt er steeds weer een ander paar vitrines uitgelicht. De groep si eigenlijk te groot om dan in de korte tijd zo'n vitrine te bekijken want je moet alweer door naar de volgende, of nog weer een filmpje op een andere muur aankijken.



De ingangspartij van het museum. In het portaal zijn heel veel verschillende uitvoeringen van de rijksadelaar als een soort vierkante medaillons aangebracht. Heel aardig.

In het gebouw is ook een vrij grote tentoonstelling van naoorlogse Poolse schilderkunst. Gelukkig weinig van die sociaal-realistische propagandakunst - wel voornamelijk figuratief. Eigenlijk zie je alle westerse stromingen wel terug. ik heb een paar klandestien gefotografeerd.

Wel veel leed ook ...

Fotorealisme

Als we naderhand in de stad zelf aankomen is het weer droog. Attractie hier is de kathedraal met de koningsgraven, en vooral de relikwie van de heilige Adalbertus. Hij ligt bovenop het altaar onder een gouden baldakijn te pronken in zijn zilveren kist.

Adalbertus in zijn graf

Boleslaw uit de elfde eeuw voor de Kathedraal

Ieder zoekt zijn eigen weg, in kathedraal of stad. Er is een mooie grote, bijna vierkante markt. En terrassen! Men begint al pizza's te kopen want het is al erg laat voor het eten. Maar dan gaan we toch weer, vermoeid de bus in.

De eerste ronde van de workshops staat op het programma (moet dus nog uitzoeken hoe het precies is uitgepakt), en de voorbereidingen voor de internationale avond. Feestkleding, eten, dranken, tafelversiering, liedjes, er is genoeg te doen

Zo ziet dan de Nederlandse tafel er uit...

Over de avond zelf, straks verder.


Maandagmiddag



Met de hele groep de stad in om geld te wisselen. Er zijn nog een boel festivalgangers die langzamerhand met tent en slaapzak naar het station gaan. Het schijnt trouwens geen hardrockfestival maar met wat meer new age- en volksachtige muziek te zijn. Nou ja, de bezoekers zien er niet veel anders uit...

Het is een aardig stadje, met een mooi raadhuis midden op de markt. Daar kunnen we dan ook nog een terrasje meepikken.


Jan, Peter Blumendorf, Hans

's-Middags is er de openingssessie. Peter Blumendorf vertelt wat over idee en geschiedenis van ISSS, en er zijn welkomstwoorden van de organisatoren en de deelnemers stellen zich voor. Alles bij elkaar zijn er zo'n 45 bij elkaar gekomen. De workshopthema's worden toegelicht: om er een paar te noemen: de ontwikkeling van blogs, hedendaagse idee-en over de bibliotheek, en natuurlijk folksonomy vs taxonomy. Een paar ontevreden Poolse studenten willen het hebben over opzet en ebdoeling van stages. De inschrijvingen naderhand lopen geen storm. Ik moet straks eens nagaan welke thema's uiteindelijk zijn doorgegaan.


Marjolein en Eric tijdens de Opening Session en bij hun presentatie van het workshopthema

Na het eten 's-avonds is er een welcome party in een wel leuke kelderbar vlakbij het paleis. Vanwege een groot ongeluk met een Poolse bus in Zwitserland is er drie dagen nationale rouw afgekondigd. Dat maakt het allemaal wat moeilijker om de oorspronkelijke plannen voor festiviteiten te laten doorgaan. Het moet allemaal wat rustiger, en binnen, en zo.

De eetzaal in Pod Dziupla - met Mikolei, Darius en Robert (PL)

In de bar wordt een verjaardag, de 23ste, van een Bulgaarse studente gevierd - met verjaardagsliedjes uit 5 verschillende landen. Er zijn ook wat spelletjes - en Krasi en Jan hebben samen een Pools t-shirt gewonnen met een voorleeswedstrijd in vreemde talen!! (Waar is die foto, nou?)

De jarige met haar taart.


Justyna en Darius (PL) in de bar