donderdag 26 juli 2007

Er op uit: Gniezno

Gezellig op reis naar de oude koningsstad Gniezno. Het is maar een 70 km maar de chauffeurs doen er dan gemakkelijk tweeeneenhalf uur over - ze weten eigenlijk ook helemaal de weg niet, en een kaart heb ik ze ook nog niet zien raadplegen.


Michal in regenkleding in de bus .

Het regent al die tijd, en flink. We gaan eerst naar het nationale museum waar de geschiedenis van de 10e en 11e eeuwse hoofdstad wordt gedocumenteerd. Het is een modern - jaren '60 - gebouw en de uitstalling is heel aardig - zelfs met teksten in Engels en Duits. We krijgen een multimediale rondleiding in een van de zalen. Het begint in een donkere zaal met een film op de muur met uitleg en dan gaat de uitleg alleen verder en wordt er steeds weer een ander paar vitrines uitgelicht. De groep si eigenlijk te groot om dan in de korte tijd zo'n vitrine te bekijken want je moet alweer door naar de volgende, of nog weer een filmpje op een andere muur aankijken.



De ingangspartij van het museum. In het portaal zijn heel veel verschillende uitvoeringen van de rijksadelaar als een soort vierkante medaillons aangebracht. Heel aardig.

In het gebouw is ook een vrij grote tentoonstelling van naoorlogse Poolse schilderkunst. Gelukkig weinig van die sociaal-realistische propagandakunst - wel voornamelijk figuratief. Eigenlijk zie je alle westerse stromingen wel terug. ik heb een paar klandestien gefotografeerd.

Wel veel leed ook ...

Fotorealisme

Als we naderhand in de stad zelf aankomen is het weer droog. Attractie hier is de kathedraal met de koningsgraven, en vooral de relikwie van de heilige Adalbertus. Hij ligt bovenop het altaar onder een gouden baldakijn te pronken in zijn zilveren kist.

Adalbertus in zijn graf

Boleslaw uit de elfde eeuw voor de Kathedraal

Ieder zoekt zijn eigen weg, in kathedraal of stad. Er is een mooie grote, bijna vierkante markt. En terrassen! Men begint al pizza's te kopen want het is al erg laat voor het eten. Maar dan gaan we toch weer, vermoeid de bus in.

De eerste ronde van de workshops staat op het programma (moet dus nog uitzoeken hoe het precies is uitgepakt), en de voorbereidingen voor de internationale avond. Feestkleding, eten, dranken, tafelversiering, liedjes, er is genoeg te doen

Zo ziet dan de Nederlandse tafel er uit...

Over de avond zelf, straks verder.


Geen opmerkingen: