maandag 30 juli 2007

Afscheid

Zaterdagavond is de Farewell Party, deze keer in het vertrouwde restaurant Pod Dziupla. De laatste voorraden wijn en de restjes sterke drank staan gereed. Er wordt uitgebreid gedanst - deze keer eens op de door de deelnemers meegebrachte muziek-cd's. Het is zo gezellig dat de eigenaar regelmatig ongenode gasten buiten moet zien te houden.

Om 2:30 vertrekken de Bulgaren. Zij rijden 's-nachts naar Warschau om daar om half elf het vliegtuig te halen. Het is inmiddels zo donker - ook in de geest - dat van dat afscheid geen foto's en slechts vage indrukken overbleven.

Al na een paar uur slaap klinkt het reveil voor de rest: Litouwers, Polen, Duitsers en Nederlanders vertrekken om 8:30 per bus naar Poznan. Daar stappen DE en NL op de trein; PL en LT rijden door naar Warschau. Voor de Litouwers is er dan nog een lange busreis naar Vilnius; zij zullen er pas maandagmorgen rond 9 uur aankomen.

Duitsers en Nederlanders hebben in Berlijn - in het gloednieuwe Berlin Hauptbahnhof een overstap van zo'n 3 uur. Hans en Jan lopen na de lunch de stad in: een wandelingetje langs Reichstag, de nieuwe Kanselei, een stukje Unter der Linden, en de Brandenburger Tor. Er is hier veel veranderd door al die nieuwbouw.

De Hannoverianen hebben een andere trein dan de Nederlanders. Afscheid nemen op het perron dus. De trein naar Deventer is tamelijk rustig. Je vermaakt je wat met het opeten van de restanten koek en drop van de internationale avond, gemijmer, en anders maar met het bekijken van de duizenden fotoos die op een DVD verzameld zijn. Dat wordt nog schiften! Precie sop tijd zijn we in Deventer... Nu de echte vakantie in?

Geen opmerkingen: