zondag 22 juli 2007

Over Jarocin

Jarocin is een stad van 25.000 inwoners in het westen van Polen. Het ligt in de wojewod (provincie) Wielkopolsko, oftewel Groot-Polen. Dit is het gebied dat voor de Tweede Wereldoorlog Pruisen heette. De afstand tot Poznan is ongeveer 70 km.
Jarocin heeft trouwens een stedenband met het Nederlandse Veldhoven - onder de rook van Eindhoven.




Het lijkt (vooraf) een aardig stadje: er staan wat aardige, oude gebouwen, en het groen komt tot dicht in de stadskern. Daarin ligt ook het 19e eeuwse pałac Radolińskich waar het seminar plaatsvindt (zie de foto in de blogtitel).


De stad staat bekend als sportstad - een deel van de delegatie verblijft dan ook in het plaatselijke sport-hotel - met uitgebreide (?) voorzieningen voor training(-skampen) voor allerlei sporten.


Heel belangrijk is ook het jaarlijkse Festiwale rockowe w Jarocinie (http://www.jarocinfestiwal.pl/) waar stevige muziek wordt gespeeld. Jammer genoeg is de editie 2007 net afgelopen als we aankomen. Maar de restanten zullen we nog wel tegenkomen, zo 's-morgens vroeg...


En dan is er de wereldberoemde sopraan Elisabeth Schwarzkopf - nee, niet van de shampoo. Zij werd in 1915 in Jarotschin - toen dus Pruisen - geboren.

Geen opmerkingen: